piątek, 18 marca 2016

Boczek wieprzowy parzony wędzony.


Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk/brzoza.

składniki:

5 kawałków surowego boczku bez skóry i kości 1,95 kg. (paski o szerokości 10-15 cm.)
peklosól
cukier
przędza wędliniarska

Peklowanie 6 dni według tabeli peklowania Dziadka.

 dodatki do zalewy: 

ziele angielskie, czosnek, liść laurowy


wykonanie:

Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka, i zimną solanką zalewamy boczek. Zamknięty pojemnik wstawiamy do lodówki. Codziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą i osznurowujemy. Parzymy w temperaturze 70-75 st.C. około 20-25 minut. Po sparzeniu wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin (u mnie osusza się w lodówce). Po tym czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz