czwartek, 10 marca 2016

Sos boloński.


składniki:

1 słodka czerwona papryka - pokrojona w kostkę
150 gram sera Mozzarella (starty)
1 mała czerwona cebula - pokrojona w kostkę
4 większe pieczarki - pokrojone w kostkę
por 15 cm - pokrojony w piórka
2 łyżki oleju
1 łyżka stołowa domowej pasty rosołowej
skrobia (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka stołowa
1 pęczek natki pietruszki
1 litr wody

przyprawy suche:

pieprz ziołowy
papryka czerwona słodka - 1 mała łyżeczka
bazylia - 1 mała łyżeczka
oregano - 1 mała łyżeczka
tymianek - 1 mała łyżeczka
czosnek granulowany - 1 mała łyżeczka
pieprz naturalny pół małej łyżeczki
sól- do smaku

wykonanie:

Pokrojone w kostkę natkę pietruszki, pieczarki, paprykę, cebulę i por dusimy na patelni około 30 minut. W garnczku zagotowujemy 1 litr wody z 1 łyżką stołową domowej pasty rosołowej i wszystkimi suchymi przyprawami. Do garnczka dodajemy uduszone z patelni składniki, dodajemy puszkę krojonych pomidorów i gotujemy 10 minut. Dodajemy do gotującego się sosu rozmieszane z odrobiną wody skrobia ziemniaczane a także dodajemy ser Mozzarella. Doprowadzamy do zagotowania i całkowitego rozpuszczenia sera, ciągle mieszając.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz