wtorek, 21 czerwca 2016

Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, żurawiną, czosnkiem na ostro.



Jest pierwszy dzień lata sezon grillowy w pełni. Postanowiłam zrobić białą kaszankę na ostro, która upieczona na grillu jest przepyszna. Letni sezon grillowania uważam za otwarty :)

surowiec:

4 szklanek kaszy gryczanej
2 szklanki kaszy pęczak
sos z ostrych papryczek chili 3 łyżki stołowe
2 czubate łyżki suszonych pomidorów
2 czubate łyżki marynowanej żurawiny
12 szklanek wywaru z gotowania golonek (2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy )
jelita wieprzowe 28-32 - 5m

przyprawy:

Każdy musi sobie sam określić ile i jakie przyprawy użyje. Ja podałam przyprawy jakich ja użyłam. Po prostu ustalamy sami sobie smak farszu.

sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego.


wykonanie:

Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.

1 - Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy pokrojone suszone pomidory, żurawinę, sos z ostrych papryczek oraz pozostałe przyprawy.

3 - Wywar z przyprawami doprowadzamy do zagotowania się i do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając parzymy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%.

4 - Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy parzenie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut, kasza pod przykryciem dojdzie.

5 - Studzimy kasze i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach (moczymy 2-3 godziny).

6 - Parzymy kaszanki w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.

7 - Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.

4 szklanki kaszy gryczanej plus 2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak.
 Dodajemy opłukane kasze do gotującego się wywaru. Wywar do kaszanki mam z gotowania golonek do salcesonu.

Gdy kasze zaczną gęstnieć, kończymy gotowanie.
  Przykrywamy garnek z kaszami pokrywką i czekamy minimum 30 minut. Kasze powinny same dojść, zgęstnieć.

Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i nasze kasze są już akurat. Studzimy nasz farsz.

5 m jelito 28/30 mm. Moczymy, płuczemy około 2 godziny.

Jeżeli farsz ostygnie nabijamy cylinder nadziewarki farszem.

Nabijamy farszem jelito troszkę luźniej. Tak żeby później przy skręcaniu kiełbasek jelito nie pękło.

Skręcamy takie kaszanki po około 12-14 cm.


Parzymy w temperaturze  70-75 stopni Celsjusza 30 minut.

Sparzone kaszanki wkładamy do zimnej wody i chłodzimy.

Tak przygotowane kaszanki możemy już sobie konsumować ale i możemy sobie zamrozić.

Dziś jest pierwszy dzień lata, sezon letniego grillowania zaczynam od grillowania kaszanki białej :)


Smacznego !!!

1 komentarz: