Kolejne danie tej wiosny z młodymi ziemniaczkami, one nigdy tak nie smakują jak wiosną. A wiosna już ucieka, więc trzeba będzie ją wspominać kolorowymi i bardzo smacznymi daniami :)
składniki na 2 porcje obiadowe:
2 plastry z szynki wieprzowej
10 małych ziemniaczków młodych
1 cebula
10 pomidorków koktajlowych
natka selera naciowego
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu z gęsi)
wykonanie:
1 - Wymyte i odciśnięte z wody mięso posypujemy solą, pieprzem i smażymy na gorącym tłuszczu.
2 - Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
3 - W między czasie obieramy cebulkę i kroimy w piórka, lekko ją solimy.
4 - Podczas gdy gotują się ziemniaki na zmniejszonym ogniu dusimy plastry mięsa, gdy mięso
jest już miękkie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem.
5 - Usmażone sztuki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem cebulowym.
6 - Ugotowane i odparowane ziemniaki układamy na talerzu, polewamy sosem wytworzonym podczas duszenia mięsa z cebulą, obok układamy posolone, popieprzone pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.
7 - Dekorujemy natką z selera naciowego.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz