sobota, 7 stycznia 2017

Karczek duszony w cebuli, ziemniaki, ogórek.



Bardzo smaczne, pożywne danie mięsne, łatwe, tanie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

karczek wieprzowy 6 grubszych plastrów
cebula biała 1 duża
cebula czerwona 1 duża
ziemniaki 10 szt
ogórki marynowane z ostrą papryką
sól
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Opłukany, osuszony papierowymi ręczniczkami karczek kroimy w grubsze 2 centymetrowe plastry, każdy plaster rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Plastry karczku solimy, pieprzymy i smażymy na gorącym smalcu wieprzowym z obu stron na rumiano. Po smażeniu na dużym ogniu zmniejszamy ogień i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki i kroimy cebulę w pół plastry. Pokrojoną cebulę solimy żeby zmiękła. Gdy kawałki mięsa są zarumienione z obu stron dodajemy zmieszaną z solą cebulę i dusimy pod przykryciem razem z mięsem. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i nakładamy na talerze, układamy plaster uduszonego karczku, kawałki marynowanego ogórka z papryczką oraz uduszoną cebulkę.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz