piątek, 7 kwietnia 2017

Gulasz, kluski śląskie, papryczki czereśniowe.



Kluski śląskie z gulaszem i przepysznymi, ostrymi,papryczkami czereśniowymi, marynowanymi w zalewie octowo-olejowej z ziołami.


Składniki:

szynka wieprzowa 70 dag
papryka czerwona słodka 1 szt.
suszona włoszczyzna 3 łyżki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
papryczki czereśniowe, ostre, marynowane 1 słoik
1 cebula
lubczyk mrożony
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
sól himalajska
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
majeranek
ziele angielskie 6 ziaren
liść laurowy 5 szt.
1,5  wody
ciemny sos sojowy 3 łyżki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
pomidory krojone 1 puszka
śmietana 30% 2 łyżki
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę, paprykę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Dodajemy pomidory krojone, ciemny sos sojowy, doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy wcześniej zrobione kluski śląskie, ja użyłam wcześniej zrobionych klusek które sobie zamroziłam. Ugotowane kluski układamy na talerz razem z papryczkami i gulaszem.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz