poniedziałek, 15 maja 2017

Boczek z ziołami duszony z cebulą.



Bardzo smaczne skwary na gorąco z chlebkiem, jak i również na drugi dzień zastygnięty smalczyk z kawałkami uduszonego boczku. Polecam :)

Składniki:

boczek wieprzowy surowy 1 kg.
cebula 3 szt.
przyprawa ziołowa do wieprzowiny
sól
pieprz ziołowy
majeranek

Wykonanie:

Wymyty, osuszony boczek kroimy w duże skwary (kawałki), smażymy na gorącej patelni z dodatkiem smalcu wieprzowego. Gdy kawałki boczku zarumienią się dodajemy pokrojone w półksiężyce cebule, przyprawione solą i ziołami. Smażymy do miękkości cebuli. Gdy cebula jest miękka a roztopiony tłuszcz jest klarowny,doprawiamy do smaku solą i ziołami, oraz doprawiamy majerankiem. Chwilę smażymy żeby połączyły się smaki, i zakańczamy smażenie. Możemy gorące skwary konsumować z chlebem,ale smaczne jest również zastygnięte wraz ze smalczykiem na drugi dzień.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz