sobota, 24 czerwca 2017

Rolada czekoladowa z delikatnym kremem waniliowym.



Rolada z delikatnym kremem waniliowym do porannej lub popołudniowej kawy. Polecam :)


Składniki:

Ciasto:

jajka kurze 4 szt.
cukier 150 gram
mąka pszenna tortowa 150 gram
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Biszkopt: 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubijanej piany stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy wymieszane żółtka oraz przesianą, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Po dodaniu mąki mieszamy do połączenia składników łyżką silikonową lub wałkiem. Gotową masę biszkoptową wlewamy na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę równo rozprowadzamy. Blachę z masą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 12-15 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, blachę z biszkoptem przykrywamy czystą ściereczką i odwracamy blachę tak żeby wyjąć biszkopt do góry papierem. Papier delikatnie zdejmujemy z biszkoptu. Po zdjęciu papieru zawijamy z biszkoptu roladę ze ściereczką i zostawiamy do wystudzenia biszkoptu.

Krem:

150 ml śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (do smaku)
aromat waniliowy

Wykonanie kremu:

Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej – delikatnie mieszamy ręcznie.

Wykonanie rolady:

Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy go kremem zostawiając ok. 2-3 cm margines nieposmarowanego ciasta na końcu rolady (w innym przypadku, nadmiar kremu wypłynie). Delikatnie zwijamy biszkopt z kremem, zawijamy w ściereczkę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem roladę posypujemy cukrem pudrem.









 










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz