poniedziałek, 3 lipca 2017

Drobiowe wątróbki duszone z cebulką, ziemniaki, ogórek marynowany.



Smaczne i zdrowe, bogate w żelazo, duszone wątróbki drobiowe podane z młodymi ziemniakami i marynowanym ogórkiem. Polecam.



Składniki:

wątróbki drobiowe 60 dag
cebula 2 szt.
pieprz ziołowy
sól
natka pietruszki
koper
ziemniaki młode 8 szt.
ogórki marynowane 2 szt.

Wykonanie:

Wątróbki czyścimy z błon i żył, płuczemy w zimnej, bieżącej wodzie. Odsączamy wodę, poprzez umieszczenie wątróbek na durszlaku. Wątróbki smażymy na gorącym tłuszczu do ścięcia z obu stron. Dodajemy pokrojone w pół plastry cebule, wcześniej przyprawione solą, pieprzem ziołowym, natką pietruszki i koprem. Dusimy na wolnym ogniu do momentu kiedy wątróbki będą w stanie takim jaki lubimy. Jedni lubią lekko duszone, drudzy lubią troszkę więcej duszone. W między czasie gotujemy ziemniaki. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy i posypujemy koprem. Uduszone wątróbki z cebulą podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koprem i marynowanym ogórkiem.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz