sobota, 15 lipca 2017

Kolorowy deser Marioli.


Polecam taki smaczny, kolorowy deser galaretkowo - serowy.


Składniki:

serek homogenizowany 2 x 400 gram
galaretka agrestowa 1 szt.
galaretka wiśniowa 1 szt.
żelatyna 6 łyżek
kakao 2 łyżeczki
herbatniki

Użyłam formy o wymiarach:

długość - 23 cm
szerokość - 13 cm
wysokość - 6 cm

Wykonanie:

Formę o wymiarach (23 x 13 x 6) wykładamy folią spożywczą. Rozpuszczamy galaretkę agrestową w szklance 250 ml gorącej wody. Studzimy, gęstniejącą galaretkę wlewamy do formy. Formę wstawiamy do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła. W między czasie przygotowujemy warstwę serową. Żelatynę (3 łyżki) rozpuszczamy w 170 ml gorącej wody, studzimy. Serek mieszamy z rozpuszczoną zimną żelatyną. Masę serową nakładamy na zastygłą warstwę galaretki agrestowej. Ponownie formę wstawiamy do lodówki. Powtarzamy warstwy, tym razem użyjemy galaretki wiśniowej i warstwy serowej, tym razem podzielonej na dwie części, jedną część robimy z 2 łyżeczkami kakao. Na zastygniętą galaretkę wiśniową nakładamy białą warstwę serową, wstawiamy do lodówki i po zastygnięciu nakładamy drugą warstwę, kakaową. Po nałożeniu ostatniej warstwy serowej całość pokrywamy herbatnikami. Wstawiamy formę do lodówki na kilka godzin.





















Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz