piątek, 14 lipca 2017

Kotlety mielone z okonia, ziemniaki i mizeria z ogórków.



Przygotowałam na piątkowe danie rybne kotlety mielone z okonia, podane z młodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórków, takie mazurskie danie.


Składniki:

1 kg ryb słodkowodnych (okoń)
1 jajko kurze
bułka tarta
ser żółty radamer 50 gram
cebula 1 szt mała lub szczypior
sól
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
natka pietruszki
koperek
olej do smażenia
ziemniaki młode 10 szt.
ogórki świeże 4 szt.
śmietana gęsta

Wykonanie:

Ryby czyścimy, płuczemy i filetujemy. Najlepiej godzinę przed filetowaniem ryb, je posolić, lepiej będzie się je filetować. Filety z ryb mielimy razem z cebulą. Do zmielonej ryby dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper, starty ser, jajko, 3 łyżki bułki tartej i przyprawy (sól, pieprz ziołowy i cytrynowy). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wyrabiamy ręcznie. Przygotowany farsz przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki żeby przyprawy wchłonął. Po godzinie z farszu formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki i robimy z ogórków mizerie. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami posypanymi koprem i mizerią z ogórków.















Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz