środa, 12 lipca 2017

Leniwa kapusta po Smykowsku, na gęsto z mięsem drobiowym i kiełbasą ze słoika.



Nazwa leniwa, bo szybko się ją gotuje :) i jest bardzo smaczna. Polecam :)


Składniki:

kapusta młoda 1 główka
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
kiełbasa ze słoika 1 słoik 350 ml
ziemniaki młode
marchew 1 szt.
natka pietruszki
koper
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
sól
pieprz ziołowy
Liść laurowy mielony
Ziele angielskie mielone

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, marchewkę trzemy przez większe oczka, solimy i mieszamy. W garnku w 1,5 litrze osolonej wody gotujemy ćwiartki kurczaka. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy na talerz. Do garnka dodajemy pastę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i kapustę. Gotujemy do miękkości kapusty. W między czasie obieramy mięso z ćwiartek kurczaka i kroimy w kostkę kiełbasę ze słoika. Dodajemy do gotującej się kapusty rozdrobnione mięsa i zieleninę (natka pietruszki i koper), przyprawiamy pieprzem. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy. Ugotowaną kapustę podajemy z młodymi ziemniakami lub jemy z chlebkiem.














Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz