niedziela, 23 lipca 2017

Ogórki konserwowe na ostro.



Ogórki konserwowe z papryczkami chili mają lekko ostry smak, polecam takie ogórki dla amatorów ostrych papryczek.

Składniki:

    2 kg. ogórków gruntowych
    6 papryczek chilli
    2 szklanki (500 ml)octu spirytusowego 10%
    8 szklanek (2 litry) wody
    7 czubatych łyżek cukru
    2 łyżki soli kamiennej
    6 liści laurowych
   30 sztuk kulek ziela angielskiego
    3 łyżeczki ziaren białej gorczycy
    24 plasterków marchewki
    12 ząbków czosnku
    kawałek korzenia chrzanu
    kilka łodyg kopru z baldachami nasion

Sposób przygotowania : 

zalewa:

Zagotować wodę z solą, octem i cukrem.

Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoiki, na dno każdego słoika wkładamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper, pozostałe liście laurowe, chrzan, po 1 całej papryczce chilli i po 2 ząbki pokrojonego czosnku. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoiki, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz