wtorek, 4 lipca 2017

Zupa kalafiorowa z klopsami.



Smaczna,z dużą ilością witamin, zupa kalafiorowa z klopsikami. Polecam :)

Składniki:

kalafior 1 szt.
ziemniaki 4 szt.
marchew 1 szt.
pietruszka korzeń 1 szt.
seler młody korzeń
natka selera
natka pietruszki
por 10 cm
koper
śmietana 30% do zabielenia
sól
pieprz ziołowy
majeranek
czosnek 2 zęby
domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
mięso wieprzowe mielone 0,5 kg

Wykonanie:

Mięso zmielone z czosnkiem przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, formujemy małe kulki, klopsiki. Zrobione klopsiki wkładamy do gotującej się, osolonej wody z pastą rosołową i gotujemy je do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do garnka wkładamy pokrojone ziemniaki, marchew, seler, por i kawałki kalafiora. Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi, przyprawiamy do smaku. Gdy warzywa będą miękkie wkładamy do garnka ponownie klopsiki, zabielamy zupę, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, selera i koper. Doprawiamy do smaku i jeszcze gotujemy kilka minut. Gotową zupę wlewamy do talerzy i konsumujemy.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz