wtorek, 18 lipca 2017

Zupa z młodej botwinki.


Bardzo smaczna zupa z młodej botwinki.

Składniki:

pęczek młodej botwinki (najlepiej z małymi buraczkami)
włoszczyzna suszona 2 łyżki
ziemniaki młode 3 szt.
koper
natka pietruszki
jajka kurze 2 szt.
ziele angielskie
liść laurowy
sól
sok z cytryny do smaku
skrzydełka drobiowe 2 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
śmietana 18%
woda 2 litry

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy z oczyszczonymi i wymytymi skrzydełkami w 2 litrach osolonej wody. Gdy ziemniaki będą miękkie do garnka dodajemy wcześniej wymytą i pokrojoną botwinkę razem z buraczkami, liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i domową pastę rosołową. Gotujemy do miękkości mięsa i buraczków. Zupę doprawiamy koprem drobno pokrojonym, natką pietruszki, sokiem z cytryny i solą. Zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę (około minuty)gotujemy. Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz