niedziela, 6 sierpnia 2017

Nalewka na owocach malin.


Bardzo smaczna nalewka z owoców malin, swoim smakiem i zapachem sprawia tak, jak bym jadła świeżo zerwane owoce z krzaka. Do sporządzenia nalewki nie są potrzebne żadne inne dodatki prócz tych co użyłam. 


Składniki:

Maliny 1 kg
Spirytus nalewkowy 60% 1,5 litra
Cukier 30 dag

Wykonanie:

Maliny zalewamy spirytusem, odstawiamy na 14 dni, od czasu do czasu mieszamy słojem z nalewką. Nie przedłużajmy czasu maceracji owoców w spirytusie, bo alkohol ekstrahuje z pestek malin za dużo goryczki. Po 14 dniach zlewamy wytrawną nalewkę, a maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 7 dni. Po 7 dniach zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym, filtrujemy. Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy do dojrzewania. Pozostałe owoce z nalewki możemy użyć zimą do zrobienia herbatki z prądem☺




Na zdrowie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz