piątek, 29 września 2017

Kiszona kapusta z marchwią, żurawiną i kminkiem.



Szybka w kiszeniu, zdrowa, bo kiszona a nie zakwaszana octem jaką oferują nam sklepy. Idealna do surówek.

Surowiec:

kapusta 3 kg
marchew 3-4 szt.
kminek 3 łyżki
sól (nie jodowana) 3 łyżki
żurawina (zmrożona) 1 szklanka
czas przygotowania 30 minut

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na wiórka, solimy dodajemy żurawinę, kminek, dobrze mieszamy i ugniatamy. Odstawiamy na 1-2 godziny i po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy i wkładamy do wyparzonego gliniaka (garnek kamienny), układamy ścisło, trzeba także dobrze ugnieść. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. w drugim lub trzecim dniu następuje wzmożona fermentacja, musimy 2 - 3 razy dziennie robić dziury wyparzonym kawałkiem kija w celu pozbycia się gazów powstałych podczas fermentowania kapusty. Codziennie ugniatamy i po 5- 7 dniach jest dobra do jedzenia. Ale całkowity proces kiszenia zakończony jest po 12-14 dniach. Po tym czasie możemy kapustę powkładać ścisło do wyparzonych 3-4 słoików 900 ml lub 2 słoików 2 litrowych, wlać sok z kapusty na wierzch. Musimy pamiętać żeby kapusta była całkiem zakryta sokiem (kwasem z kapusty), jest to
gwarancja dłuższego przechowania kapusty.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz