środa, 27 września 2017

Paluchy pszenne z boczkiem wędzonym i ziarnami.



Bardzo smaczne, chrupiące pszenne paluchy z wędzonką, ziarnami słonecznika i dyni. Polecam :)


Składniki:

mąka pszenna 700 g (typ 650)
mleko ciepłe 400 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
ziarna słonecznika (łuskane) 2 łyżki
pestki dyni (łuskane) 2 łyżki
boczek wędzony 20 dag (drobniutka kosteczka)
olej 7 łyżek
pomada do smarowania bułek
ziarna słonecznika do posypania bułek

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy pokrojony drobniutko boczek wędzony, pestki z dyni, pestki słonecznika, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy palucha. Uformowane paluchy układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką, nacinamy żyletką na ukos kilka razy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte paluchy smarujemy wymieszaną mąką z wodą i posypujemy ziarnami słonecznika. Blachę z paluchami wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut, do momentu zarumienienia się paluchów. Upieczone paluchy studzimy na kratce.

























Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz