Duszona w cebuli, aromatyczna, krucha szynka marynowana w ziołach, podana z ziemniakami i mizerią z pomidorów.
Składniki:
szynka wieprzowa 1,1 kg
cebula 4 szt.
smalec wieprzowy 10 dag
ziemniaki 8 szt.
pomidor 2-3 szt.
sól
pieprz ziołowy
Marynata:
pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
pieprz czarny 1 mała łyżeczka
papryka słodka 1 mała łyżeczka
liść laurowy mielony pół łyżeczki
ziele angielskie mielone pół łyżeczki
czosnek 3 ząbki (gniecione)
majeranek 1 łyżka
sól 1 mała łyżeczka
sos ciemny sojowy 2-3 łyżki
olej 4 łyżki
Wszystkie składniki marynaty mieszamy na papkę.
Wykonanie:
Wymyte, osuszone mięso kroimy w grubsze plastry, nacieramy marynatą i układamy w pojemniku. Zamknięty pojemnik z marynowanym mięsem wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie roztapiamy wieprzowy smalec na dużej patelni, układamy kawałki mięsa i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie już robić się miękkie dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, oraz robimy mizerię z pokrojonych pomidorów, cebuli i śmietany. Duszoną szynkę podajemy z ziemniakami i mizerią z pomidorów, możemy podawać również z pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz