środa, 13 września 2017

Zaplatane, pszenne bułeczki z czarnuszką.



Smaczne i delikatne bułki, idealne do kanapek, na poranne śniadanie. Polecam :)


Składniki:

mąka pszenna typ-650 70 dag
drożdże świeże 20 g
mleko 400 ml ciepłe
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej 7 łyżek
jajko 1 szt.
czarnuszka do posypania bułek

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 9 równych części, z każdej części formujemy cienki wałeczek który zapleciemy jakbyśmy chcieli go zawiązać, końcówkami oplatamy okrąg. Tak uformowane bułeczki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut  (grzałki góra-dół), do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz