środa, 11 października 2017

Chleb pszenny kminkowy na zakwasie żytnim.



Bardzo smaczny chleb, prosty w wykonaniu, zdrowy bez przyśpieszaczy, na żytnim zakwasie. Polecam :)


Składniki:

Zaczyn:

mąka pszenna chlebowa typ 750 1 szklanka
woda 125 ml
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn
mąka pszenna chlebowa typ 750 - 50 dag
letnia woda 300 ml
sól 1 łyżeczka
kminek mielony 1 łyżeczka

Opcjonalnie:

Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 



Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąkę z solą i kminkiem, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.














Udanego wypieku!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz