niedziela, 22 października 2017

Gulasz wieprzowy, kasza parzona i smażone buraczki.



Gulasz ugotowany z karczku wieprzowego, warzyw podany z kaszą i smażonymi buraczkami kiszonymi.


Składniki:

karczek wieprzowy 0,9 kg
papryka czerwona 1 szt.
cebula 1 szt.
sól
pieprz ziołowy
ziele angielskie mielone
liść laurowy mielony
włoszczyzna suszona
pasta rosołowa 1 łyżka
sos sojowy ciemny 3 łyżki
woda 750 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
śmietana 30% 2 łyżki
kasza jęczmienna 1 szklanka
woda do parzenia kaszy 2 szklanki
buraczki kiszone, tarte 1 słoik 400 ml

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy do smażącego się mięsa na patelni. Dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy, wrzucamy suszoną włoszczyznę, pastę rosołową, solimy do smaku dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięsko z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku, lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką i śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie parzymy kaszę i podsmażamy buraczki z cebulą. Nakładamy na talerz sparzoną kaszę, polewamy gulaszem i nakładamy obok buraczki.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz