niedziela, 1 października 2017

Kiełbasa grillowa według Marioli.



Kiełbasa grillowa zrobiona jest z mięsa wieprzowego w jelitach wieprzowych 28/32 mm. Doskonale smakuje zarówno gotowana, jak i pieczona na grillu. 


Składniki:

mięso chude wieprzowe (szynka) 1,2 kg
słonina 30 dag
czosnek 5 ząbków
sól 27 g
pieprz 4 g
gałka muszkatołowa 3 g
majeranek 4 g
jelita wieprzowe kaliber 30/32 około 1,5 m

Wykonanie:

Mięso ze słoniną i czosnkiem przepuszczamy przez sitko 13 mm. Dodajemy przyprawy i sól, dobrze
wyrabiamy. Farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po 12godzinach ponownie wyrabiamy przez chwilę farsz, wyrobionym farszem napełniamy wcześniej wypłukane, wymoczone jelita. Napełnione farszem jelita okręcamy w kiełbaski o długości 15-18 cm. Kiełbaski możemy parzyć lub piec na grillu. Parzymy w temperaturze 72 stopnie Celsjusza 30 minut.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz