środa, 4 października 2017

Suszone śliwki Prezydent.



Bardzo smaczne śliwki, ususzone są idealne do kompotu zimą. Do suszenia wybieramy twarde, dojrzałe śliwki.

Składniki:

śliwki prezydent 1-2 kg

Wykonanie:

Śliwki myjemy, osuszamy. Każdą śliwkę kroimy na połowę, wyjmujemy pestkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę z ułożonymi do góry miąższem śliwkami wkładamy do piekarnika i suszymy z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach w temperaturze 50 stopni Celsjusza przez około 3-4 godziny. W kolejne dni suszymy w wyższej temperaturze, 60 stopni Celsjusza przez kilka godzin. Jeżeli jest słoneczna pogoda, śliwki możemy suszyć na słońcu, możemy także suszyć w specjalnych suszarkach do owoców i warzyw. Ususzone śliwki przechowuję w papierowych torebkach.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz