sobota, 25 listopada 2017

Biała kaszanka z kaczym mięsem i suszonymi pomidorami.



Bardzo zdrowa i smaczna kaszanka, smaku nie da się opisać :) Jest to kaszanka zrobiona nie w osłonce lecz sprasowana w pojemniku. Kaszanka jest pikantna, gdyż dodany jest ostry sos z papryczek.

Składniki:

kasza gryczana 2 szklanki
kasza jęczmienna 2 szklanki
wywar z gotowania mięs 8 szklanek
pasta rosołowa 2 łyżki
mięso z kaczki
skwarki ze skór kaczych
ostry sos z papryczek
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
majeranek

Wykonanie:

Ugotowany wywar z golonki i kaczki odmierzamy, 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Ja użyłam kasz, jęczmiennej 2 szklanki i gryczanej 2 szklanki. Na taką ilość kasz potrzebne jest 8 szklanek wywaru. Zagotowujemy wywar, dodajemy do niego wszystkie przyprawy, pastę rosołową lub 2 kostki rosołowe, skwarki ze skór kaczych, mięso z kaczki (drobno pokrojone), ostry sos z papryczek 150 ml i wypłukane kasze. Gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz. Jeżeli składniki w garnku będą gęstnieć kończymy parzenie, przykrywamy garnek i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kaszanka jest gotowa. Kasze ładnie dojdą. Mieszamy kaszankę i wkładamy do większego pojemnika, uciskamy i równamy kaszankę. Zimną wstawiamy na noc do lodówki. Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy kaszankę wyjąć z pojemnika lub kroić ją w pojemniku. Kaszanka jest przygotowana tylko do smażenia,usmażona razem z cebulką jest pyszna. Jeżeli ktoś chce, może tym farszem nadziać osłonki, jelita i parzyć 30 minut w temperaturze
70-75 stopni.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz