poniedziałek, 4 grudnia 2017

Boczek dojrzewający.



Boczek wieprzowy dojrzewający. Bardzo smaczny jako dodatek do jajecznicy i nie tylko.

Surowiec:

boczek wieprzowy bez skóry i żeber 2 kawałki po 35 dag

Przyprawy:

1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soli + 1 małą łyżeczkę płaską soli peklowej
1 łyżkę suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu ugniecionego w moździerzu
1 łyżeczka kolendry ugniecionej w moździerzu
gaza 0,5 m x 0,5 m

Wykonanie:

Kawałki boczku myjemy i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie obtaczamy kawałki boczku w cukrze. Przekładamy do metalowej foremki(keksówka) i wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy. Z boczku wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy boczek z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy. Po tym czasie opłukujemy boczek z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą i umieszczamy w wymytej,suchej foremce (keksówka). Wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie boczek owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w przewiewnym,suchym miejscu (w kuchni koło okna). Zostawiamy na minimum 7 dni. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i jeść z chlebkiem posmarowanym masłem i plasterkami pomidorka. Boczek taki jest idealny podsmażany jako dodatek do sosów do spaghetti, jajecznicy.

01-Kawałki boczku obtaczane w cukrze

02-Kawałki boczku obtaczane w cukrze obracane co kilka godzin 1 obrót

03-Kawałki boczku obtaczane w cukrze obracane co kilka godzin 2 obrót

04-Kawałki boczku obtaczane w cukrze obracane co kilka godzin 3 obrót

05-Kawałki boczku wymyte z cukru i osuszane ręczniczkami papierowymi

06-Kawałki boczku natarte w soli

07-Kawałki boczku obtaczane w soli

08-Kawałki boczku obtaczane w przyprawach

09-Kawałki boczku obtaczane w przyprawach w torebce foliowej i wstawiamy tak przygotowane do lodówki

10-Kawałki boczku zawinięte w gazie w przewiewnym miejscu


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz