poniedziałek, 11 grudnia 2017

Ciasto metrowiec.


Jest to wielokolorowe ciasto pokrojone w grubsze plastry posklejane warstwami kremów, polane po wierzchu polewą czekoladową i posypane posypką lub kokosem.


Składniki na 2 metrowce o długości 35-40 cm:

Ciasto jasne:

mąka pszenna półtorej szklanki
jajka kurze 3 szt.
cukier 2/3 szklanki
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
olej 75 ml
woda 75 ml

Ciasto ciemne:

mąka pszenna półtorej szklanki
jajka kurze 3 szt.
cukier 2/3 szklanki
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
olej 75 ml
woda 75 ml
kakao 3 łyżki

Masa budyniowa:

mąka ziemniaczana 40 g (2 czubate łyżki)
mleko 2 szklanki
żółtka kurze 4 szt.
cukier 80 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masło 250 g
barwnik czerwony
barwnik zielony

Polewa czekoladowa:

masło 10 dag
cukier puder szklanka
kakao 80 g
mleko 70 ml

Opcjonalnie:

posypka kolorowa do posypania lub wiórka kokosowe

Wykonanie ciast:

Przygotowujemy ciasto jasne. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kolejno, miksując, dodajemy stopniowo olej i wodę. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy keksowej dużej, wysmarowanej margaryną do pieczenia i posypanej bułką tartą. Ciasto w formie wyrównujemy. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy przez kilka minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Upieczone ciasto studzimy na kratce. W ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy ciemne ciasto. Przy gramaturze ciasta ciemnego odejmujemy 3 łyżki mąki a w zamian dodajemy 3 łyżki kakao.

Wykonanie masy budyniowej:

W półtorej szklanki mleka zagotowujemy cukry, w pozostałej połowie szklanki mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wymieszane żółtka z mąką ziemniaczaną dodajemy do gotującego się mleka. Musimy cały czas mieszać żeby nie powstały kluski. Masa musi być gładka, jednolita, bez grudek. Po ugotowaniu masę studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Do utartej, puszystej masy z masła stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Cały czas miksujemy do połączenia się mas. Masę dzielimy na dwie równe części, jedną zabarwiamy czerwonym barwnikiem a drugą zielonym.

Wykonanie metrowca:

Ciasto jasne i ciemne kroimy w kromki o grubości 2-2,5 cm, każdy kawałek ciasta smarujemy raz masą budyniową czerwoną , raz zieloną i łączymy je na przemian, kromka z jasnego ciasta, kromka z ciemnego ciasta. Z obu ciast robimy dwa kawałki po około 40 cm każdy. Zrobione ciasta wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Wykonanie polewy kakaowej:

W rondelku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mleko, cukier puder, kakao. Wszystkie składniki cały czas mieszamy, nie możemy doprowadzić do zagotowania.

Końcowe wykonanie ciast:

Wyjmujemy ciasta z lodówki, kładziemy je na papier do pieczenia i z góry polewamy je polewą czekoladową. Starajmy się żeby ciasta były w całości polane polewą. Polane ciasta posypujemy posypką kolorową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe ciasto kroimy ukośnie pod kątem 45 stopni. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz