sobota, 2 grudnia 2017

Kiełbaski prababki z 1896 r.



Przepis pochodzi z 1896 r. Są to cienkie kiełbaski zrobione bez używania peklosoli, z mięsa tylko solonego solą. Zrobiłam ją z farszu kiełbasy wiejskiej pradziadka, według przepisu z 1896 roku. Prababce też się coś należy :D

Przepis na 1 kg kiełbasek. 

Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 0,5 kg
podgardle oskórowane chudsze 25 dag
Mięso z wieprzowych golonek 25 dag

Przyprawy: 

Sól morska 18 g/kg
Pieprz 2 g/kg
Czosnek 3 g/kg
Cukier 1 g/kg
Majeranek 3 g/kg
Gałka muszkatołowa 1 g/kg

Jelita:

osłonki kolagenowe ciemne Fi 21 mm  Tu kupuję.

Rozdrabnianie:

Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude i podgardle przepuszczamy przez sito 8 mm.
Mięso z golonki przepuszczamy dwukrotnie przez sito 3 mm, do zmielonego mięsa dodajemy 50 ml lodowatej wody, sól, cukier, czosnek, gałkę muszkatołową i dodatkowo jeszcze rozdrabniamy je blenderem na papkę.

Mieszanie:

Rozdrobnione mięso z golonki razem z przyprawami mieszamy ze zmielonym mięsem z szynek i podgardlem. Dodajemy pozostałe przyprawy majeranek i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyrobiony farsz odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie napełniamy ściśle jelita. Napełnione jelita odkręcamy w kiełbaski o odpowiadającej nam długości.

Parzenie:

Parzymy 20 minut w temperaturze 72-76 stopni Celsjusza.

Chłodzenie:

Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz