sobota, 23 grudnia 2017

Ryba z warzywami, po grecku.



Polędwice z dorsza duszone w warzywach z dużą ilością przypraw. Wzorowałam się na przepisie z kuchni greckiej. Polecam.

Składniki:

polędwica z dorsza 08,kg
marchew 4 szt
pietruszka korzeń 1 szt
por 10 cm
seler 1 mały
cebula 2 szt.
pomidory krojone 1 puszka
Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
papryka mielona słodka 3 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
mąka pszenna

Wykonanie:

Ryby płuczemy, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w kostkę. Posolone, popieprzone kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy. W garnku układamy warstwę warzyw, ryby, krojonych pomidorów z puszki, i tak układamy do wyczerpania składników. Wszystko posypujemy suszem pietruszki i dusimy wszystko 10 minut. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i zakańczamy duszenie. Garnek z duszoną rybą w warzywach, przykrywamy i niech stygnie, ostudzone warzywa z rybą przekładamy do szklanego naczynia i przykryte wstawiamy do lodówki.











Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz