czwartek, 4 stycznia 2018

Fasolowa z plastrem wędzonki.



Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająca, chyba że ktoś lubi więcej słoną, ten sobie dosoli.


Składniki na 2 litry zupy:

Fasola piękny Jaś 40 dag
ziemniaki 3 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
wędzone plastry mięsa 2 szt.
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki

Wykonanie:

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 4-5 godzin. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową i 2 wędzone plastry mięsa. Dodajemy pozostałe przyprawy. Gdy wszystkie składniki zupy są miękkie to próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę nalewamy do talerzy i konsumujemy.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz