niedziela, 14 stycznia 2018

Pieczone warkocze wieprzowe z ziemniakami i pieczarkami.



Soczyste, bardzo smaczne pieczone warkocze wieprzowe z ziemniakami, sałatą i ostrymi papryczkami czereśniowymi. Polecam.


Składniki:

schab bez kości 1 kg
ziemniaki 7-8 szt.
pieczarki 16 szt. małe
smalec 20 dag
sól
przyprawa do mięsa
sałatka warzywna ze słoja
ostre papryczki czereśniowe

Wykonanie:

Schab myjemy osuszamy papierowymi ręczniczkami, tniemy wzdłuż na połowę i te połówki też
tniemy wzdłuż na połowy. Każdy kawałek mięsa nacinamy na 3 kawałki z jednej strony nie docinamy do końca, tak żeby było można zapleść warkocz. Zaplatamy z każdego kawałka warkocz.
Końcówki warkocza przewlekamy nicią i związujemy. Każdy warkocz posypujemy solą i przyprawą do mięsa. Ziemniaki obrane, pieczarki, wymyte także posypujemy przyprawą do mięsa. Warkocze
układamy w formie do pieczenia, na około układamy ziemniaki i pieczarki na przemian. Na wierzch układamy pokrojoną kostkę smalcu na cztery części. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia polewamy tłuszczem ziemniaki i warkocze. Upieczone warkocze z ziemniakami i pieczarkami wykładamy na talerze, podajemy z warzywną sałatką ze słoja i ostrymi papryczkami.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz