niedziela, 25 lutego 2018

Przysmak śniadaniowy w słoiczkach.



Przysmak śniadaniowy w słoiczkach, smakuje jak konserwa z PRLu o tej samej nazwie. Z przepisu wyszło 6 słoiczków 350 ml. Polecam.


Surowiec 1,46 kg:

karczek 76 dag
boczek 70 dag
woda 50 ml
słoiczki 350 ml 6 szt.

Przyprawy:

peklosól 18-20 g/kg  (27 g)
pieprz czarny 2 g/kg (3 g)
majeranek 0,3 g/kg (4 g)
papryka słodka 1 g/kg (2 g)
czosnek 3 g/kg (4 g)
sos sojowy 2 łyżki

Rozdrabnianie:

Wszystkie mięsa rozdrabniamy na sitku 10 mm.

Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy w kostkę 3 cm, mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Peklujemy 48 godzin w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięsa rozdrabniamy na sitku 10 mm, dodajemy wodę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy do momentu kleistości mięsa. W między czasie przygotowujemy słoiczki, parzymy je w gorącej wodzie, osuszamy. Gotowym farszem napełniamy słoiczki, zakręcamy dekielki. Na dno brytfanki kładziemy ściereczkę a na nią ustawiamy słoiczki. Zalewamy gorącą wodą tak żeby dekielki słoiczków były na wierzchu, nie zalane wodą, pasteryzujemy.




 
 Pasteryzujemy w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza. 

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Każdy sobie sam decyduje ile razy będzie pasteryzować. Ja podałam to jako informację. Jeżeli mamy zamiar szybko zużyć konserwy to pasteryzujemy raz, jeżeli będziemy przechowywać w lodówce 3-4 miesiące wystarczą 2 pasteryzacje, ale jeżeli chcemy przechowywać do pół roku nie w lodówce tylko w spiżarni lub piwnicy, musimy pasteryzować 3 razy, tak jak jest podane poniżej. Piszę to,gdyż niektórzy piszą że tyndalizacja jest niepotrzebna. Ja podałam  przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach.


Słoik 1,5 l   120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l.     90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l    80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml   60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml   40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml   30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.





Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Witam chcialbym takie cos zrobic nie w sloikach ale w oslonce, wiec mam pytanie ile i jak zaparzac czy tez gotowac?

    OdpowiedzUsuń