sobota, 17 lutego 2018

Ruska,biała kiełbasa parzona.



Ruska biała kiełbasa parzona podana z ćwikłą z chrzanem i chlebem. Polecam!!!

Składniki:

kiełbasa biała ruska surowa 1,9 kg
chrzan z ćwikłą
chleb

Przepis na kiełbasę:

Surowiec:

mięso chude ze schabu 70 dag
mięso z szynki 80 dag
ścinki tłuste (warkocz ze schabu) 40 dag
woda lodowata 125 ml
jelita wieprzowe 28/32 - 2,5 m

Przyprawy:

czosnek 8 g/kg
sól warzona 18 g/kg
pieprz czarny 2 g/kg
pieprz ziołowy 2 g/kg
majeranek 0,5 g/kg

Wykonanie:

Tłuste ścinki z mięsa kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm, mięso z szynki kroimy w kostkę 2 x 2 cm a
chude mięso ze schabu przepuszczamy przez szarpak. Wszystkie mięsa mieszamy dodając stopniowo sól, pieprz, czosnek i majeranek. Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i
wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach dodajemy lodowatą wodę i ponownie
wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wymoczone wcześniej jelita. Z napełnionej
kiełbasy odkręcamy kiełbaski 12-14 centymetrowe. Kiełbasę możemy jeść parzoną lub pieczoną.
Parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza 20 minut do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy 68
stopni Celsjusza.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz