poniedziałek, 5 marca 2018

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z czterema ziarnami.



Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.


Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000
125 ml wody
150 g aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
3 łyżki płatków żytnich
400 ml wody
1 łyżka miodu
Sól 20 g
pestki słonecznika 3 łyżki
pestki dyni 3 łyżki
siemię lniane 3 łyżki
czarnuszka 3 łyżki


Opcjonalnie: 

garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
margaryna Kasia do posmarowania formy,
otręby do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąki z solą, słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym i czarnuszką. Wlewamy wodę z miodem oraz dodajemy zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką. Po wstępnym mieszaniu łyżką, mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni,  po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.


















Udanego wypieku!!!

1 komentarz:

  1. Czy zakwas wyjęty z lodówki należy ocieplić i potem dodać mąka żytnia razowa typ 2000 10 dag
    woda 125 ml np. na noc?
    czy trzeba zaczyn z lodówki dokarmić a potem odjąć 15 dag do zaczynu?

    OdpowiedzUsuń