piątek, 16 marca 2018

Kiełbasa biała - świąteczna.



Świąteczna, biała kiełbasa, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna. Polecam.

Surowiec na 4,63 kg farszu:

Szynka wieprzowa 1,6 kg
karczek 1,3 kg
podgardle 83 dag
wołowina 80 dag
jelita wieprzowe 28-32 mm - 1,5 m /kg farszu
woda zimna 5% w stosunku do masy mięsnej (200 ml)


Przyprawy:

sól warzona 18 g/kg (83 g)
pieprz czarny 2 g/kg (9 g)
majeranek 3 g/kg (14 g)
czosnek 6 ząbków

Rozdrabnianie:

Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.



szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm
karczek przepuszczamy przez sito 10 mm
podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm
wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm

Mieszanie i nadziewanie:






Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami i zimną wodą. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita, odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać.

Parzenie:


Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza po włożeniu kiełbasy temperatura spadnie poniżej 80 stopni. Parzymy w 75 stopniach Celsjusza około 20 minut do momentu osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 70 stopni Celsjusza. Sparzoną kiełbasę studzimy 10-20 sekund w zimnej wodzie, żeby jak ostygnie nie ściemniała.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz