wtorek, 6 marca 2018

Kiełbasa z golonki parzona.



Domowa kiełbasa golonkowa, parzona, nie wędzona. 

Surowiec:

golonka wieprzowa tylna bez skóry, bez kości 0,70 kg
mięso z łopatki wieprzowej chude 30 dag

Przyprawy na 1 kg farszu:

peklosól 18 g
sos sojowy 2 łyżki 
papryka słodka 2g
pieprz czarny 2g
czosnek 3 g
żelatyna 3 łyżki
woda 100 ml
osłonka białkowa 40 cm

Wykonanie:

Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy mięsa bez skóry, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm, mięso z łopatki przepuszczamy przez sito 8 mm. Kawałki golonki i zmielone mięso z łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszany farsz umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Wyrabiamy około 10 minut. Wyrobionym farszem napełniamy osłonkę białkową, zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy na kiju i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz