wtorek, 13 marca 2018

Kiełbasa z ziemniaków i boczku.



Kiełbasę zrobiłam według przepisu z filmu (rosyjski kanał kulinarny). Jest to farsz ziemniaczany z usmażonymi skwarkami z wędzonego boczku umieszczony w jelicie wieprzowym o średnicy fi 55-60 mm. Ziemniaki zostały starte na grubszych oczkach i średnich. Jest to tak jak kiszka ziemniaczana tylko troszkę inaczej zrobiona. Polecam.

Składniki:

ziemniaki 20 szt.
boczek wędzony bez skóry 25-30 dag
cebula 1 szt.

Przyprawy:

sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
majeranek
mąka pszenna 2-3 łyżki

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy połowę na wiórki przez duże oczka w tarce a drugą połowę ziemniaków przez średnie oczka. W między czasie boczek z cebulą kroimy w drobną kostkę i smażymy na lekko zarumienione skwarki. Starte ziemniaki lekko odciskamy z wody, osiadłe skrobie dodajemy do startych ziemniaków razem z usmażonymi skwarkami z cebulą oraz wszystkimi przyprawami wraz z mąką. Mieszamy całą zawartość masy ziemniaczanej. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną napełniamy jelita wieprzowe o średnicy 55-60 mm. Napełniamy na luźno, gdyż farsz ziemniaczany spęcznieje i jelita mogą podczas parzenia popękać. Zrobione kiszki nakłuwamy igłą i parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza 40 minut. Sparzone kiszki studzimy. Kiszki bardzo smaczne są smażone lub pieczone w piekarniku.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz