niedziela, 11 marca 2018

Kopytka okraszane cebulką.



Tradycyjne polskie kluski, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, polane podsmażoną cebulką. Polecam.

Składniki:

ziemniaki 4 szt.
cebula 1 szt.
mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
pomidorki paprykowe

Wykonanie:

Gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, odlewamy z nich wodę, odparowujemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Z ciasta wałkujemy długie rolki i tniemy z nich kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch. Cebulę kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i smażymy do jej miękkości. Ugotowane kopytka podajemy okraszone smażoną cebulką z pomidorkami paprykowymi.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz