poniedziałek, 2 kwietnia 2018

Makaron muszle faszerowany sałatką warzywną.



Makaron muszle faszerowany sałatką warzywną podajemy jako zimną przystawkę, udekorowaną plasterkami rzodkiewki, rzeżuchy i natką pietruszki.

Składniki:

makaron muszle 6 szt.
sałatka warzywna 8 łyżeczek
rzodkiewki 1 szt.
rzeżucha
natka pietruszki
bazylia

Sałatka warzywna składniki:

ziemniaki 2 szt.
seler mały połowa
marchew 1 szt.
ogórki kiszone 2 szt.
jajka kurze 3 szt.
por zielona część
zielony groszek marynowany 1 mała puszka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
musztarda 2 łyżeczki
oliwa z pestek winogron 50 ml
majonez 2 łyżki

Wykonanie sałatki:


Ziemniaki ze skórą, marchew i seler myjemy i gotujemy do miękkości. W między czasie gotujemy jajka na twardo i kroimy drobno zieloną część pora. Ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Wszystkie krojone składniki umieszczamy w misce. Ugotowane ziemniaki, marchew i seler studzimy, obieramy ze skórek i kroimy również w kostkę, umieszczamy w misce. Kroimy w kostkę ogórki kiszone, groszek odcedzamy z wody na sitku i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki mieszamy, solimy pieprzymy, dodajemy oliwę, musztardę i majonez, mieszamy i umieszczamy w pojemniku. Pojemnik zakrywamy i wstawiamy sałatkę do lodówki na około 2 godziny żeby odpoczęła.

Wykonanie:

Muszle gotujemy według instrukcji która jest na opakowaniu, ja gotowałam 12 minut. Ugotowane muszle studzimy i faszerujemy warzywną sałatką. Do każdej muszli wkładamy pół plaster rzodkiewki, posypujemy świeżą rzeżuchą i dekorujemy natką pietruszki oraz bazylią.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz