czwartek, 12 kwietnia 2018

Tort kolorowe pchełki.



Tort z kremem zrobionym z bitej śmietany i serka mascarpone. Dolna warstwa tortu jest z wiśniami z nalewek.

Składniki:

biszkopt 3 plastry
krem mascarpone
wiśnie z nalewki
herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
tarta czekolada lub cacao do posypania torta
cukiereczki mm do udekorowania tortu

Biszkopt składniki:

jaja kurze 5 szt.
mąka pszenna Typ 450 - 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
sól szczypta

Uwaga:

Ja użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie biszkoptu:






Mąki przesiewamy do miseczki. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Przygotowujemy formę z wyścielonym na dnie papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i posypujemy tartą bułką. Ubijamy z białek sztywną pianę, dodajemy stopniowo wymieszane cukry cały czas miksując żeby cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po zmiksowaniu ubitej piany z żółtkami i cukrem dodajemy przesiane mąki stopniowo i delikatnie mieszamy ręcznie mieszadłem drucianym do połączenia się składników. Tak zrobionym ciastem napełniamy formę, równamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 25-30 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 30 cm upuszczamy je (w formie) na blat stołu lub szafki. Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe plastry, najlepiej ciąć nicią.

Krem:

500 ml śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (do smaku)
cukier waniliowy

Przygotowanie kremu:




Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy. Przez chwilę mikserem mieszamy na wolnych obrotach do połączenia się serka z ubitą śmietaną.

Wykonanie tortu:

Nasączamy herbatą placek biszkoptu, nakładamy warstwę wiśni z nalewek. Na warstwę wiśni nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy kolejną warstwę kremu. Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu. Nakładamy krem na górną powierzchnię tortu i na boki ciasta, dokładnie rozsmarowujemy. Na koniec dekorujemy tort według swojego upodobania. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.









Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz