poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Warkoczyki z oliwkami i parówkami.



Super przekąska na każdą okazję. Polecam.

Składniki:

ciasto drożdżowe
oliwki 21 szt.
parówki 2 szt.
jajko do posmarowania
sól
czarnuszka do posypania

Przepis na ciasto:

Składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
3 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:



Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wykonanie warkoczy:

Z ciasta wałkujemy placek o grubości kilku milimetrów, wycinamy z niego pasek o szerokości 2,5-3 cm, długości 40 cm. Składamy go tak żeby powstały 2 końcówki po 20 cm. Do każdego warkocza będziemy zaplatać po 7 oliwek. Oliwki zaplatamy w paski ciasta na krzyż, końcówki pasków ściskamy palcami. Zaplatamy tak pozostałe warkocze. W ten sam sposób zaplatamy 2 warkocze z pokrojonymi w kawałki parówkami. Zaplecione warkocze umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy każdy warkocz jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.



Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz