sobota, 26 maja 2018

Biała kaszanka paprykowa na mięsie z kurczaka.



Postanowiłam zrobić kolejną białą kaszankę paprykową z dodatkiem mięsa z kurczaka i przecieru z ostrych papryczek. Kaszanka upieczona na grillu, lub usmażona na patelni jest przepyszna. Bardzo smaczna jest również na zimno jako przekąska. Polecam :)

Składniki:

mięso ze skórą z kurczaka 0,5 kg
kasza gryczana 2,5 szklanki
kasza jęczmienna 1 szklanka
kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
rosół 9 szklanek
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
przecier z ostrych papryczek cherry 250 ml

Przyprawy:

sól
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
suszony lubczyk 3-4 łyżki

Wykonanie:

Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.Wymyte mięsa gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), rozdrobnione mięsa oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz