poniedziałek, 14 maja 2018

Galareta z kury.



Galareta z kury z dużą ilością warzyw.

Składniki:

kura rosołowa połowa dużej 1,3 kg
seler młody z nacią
korzeń pietruszki 1 szt.
marchew 2 szt.
por 10 cm
lubczyk mrożony lub świeży
natka pietruszki
cebula podpalana połowa
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 6-7 ziaren
pieprz ziołowy
sól
żelatyna 50 g

Wykonanie:

Wymytą, oczyszczoną połowę kury wkładamy do garnka. Seler, pietruszkę i marchew obieramy ze skórki, myjemy, wkładamy do garnka. Nać selera, lubczyk, por płuczemy i też wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i na wolnym ogniu niech sobie pyrka z 2-3 godziny. Pół godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Wyjmujemy ugotowane mięso, obieramy je z kości. Mięso i warzywa kroimy w większe kawałki. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Do garnka wkładamy pokrojone mięso z warzywami, wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i wymieszany rosół z żelatyną wlewamy do większej miski, studzimy. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Stężałą galaretę wyjmujemy na talerz, kroimy w kawałki i podajemy z cytryną lub octem.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz