czwartek, 24 maja 2018

Kiełbasa grillowa, parzona.



Kiełbasa grillowa, parzona, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna, idealna na grilla jak i do pieczenia. Polecam.


Surowiec na 4,63 kg farszu:

Szynka wieprzowa 1,6 kg
karczek 1,3 kg
podgardle 83 dag
wołowina 80 dag
jelita wieprzowe 28-32 mm1,5 m /kg farszu
woda zimna 5% w stosunku do masy mięsnej (200 ml)

Przyprawy:

sól warzona 18 g/kg (83 g)
pieprz czarny 2 g/kg (9 g)
majeranek 3 g/kg (14 g)
czosnek 6 ząbków

Rozdrabnianie:



Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm
karczek przepuszczamy przez sito 10 mm
podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm
wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm



Mieszanie i nadziewanie:

Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami i zimną wodą. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie.Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita, odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać.






Parzenie:



Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza po włożeniu kiełbasy temperatura spadnie poniżej 80 stopni. Parzymy w 75 stopniach Celsjusza około 25 minut do momentu osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 70 stopni Celsjusza. Sparzoną kiełbasę studzimy 10-20 sekund w zimnej wodzie, żeby jak ostygnie nie ściemniała.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz