wtorek, 8 maja 2018

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.



Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką. Idealna na kanapki. Smak jak szynka z Pewexu kupowana w latach PRL za $.

Surowiec:

Szynka wieprzowa bez kości i skóry 1,96 kg

Przyprawy:

peklosól 35 g
żelatyna 60 g
sos sojowy 7 łyżek
woda 350 ml

osłonka barierowa (termokurczliwa) Fi 73 mm 1,5 m

Wykonanie:

Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, zawiązujemy ścisło, robimy pętelkę. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 73 minuty w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy batony 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.













Smacznego!!!

1 komentarz: