wtorek, 15 maja 2018

Wiosenna zupa z botwinki.



Wiosenna, bardzo smaczna zupa z młodych buraczków, ugotowana na filecie z kurczaka, podana z jajkiem.

Składniki:

woda 2 litry
filet z kurczaka 1 szt.
pęczek młodej botwinki z młodymi buraczkami 1 szt.
młode ziemniaki 3 szt
jajka kurze 4 szt
pół szklanki kwasu z kiszonych buraczków
pieprz ziołowy do smaku
sól morska do smaku
ziele angielskie 4-5 ziaren
liść laurowy 3 szt
Natka pietruszki
świeży koper
por 5 cm
marchew 1 szt.
domowej kostki rosołowej 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
śmietana 18% 2 łyżki
   
Wykonanie:

Gotujemy wywar z mięsa, marchewki, pora, ziela angielskiego, liści laurowych i kostki rosołowej. Botwinkę i obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę razem z obranymi buraczkami. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z garnka i dodajemy ziemniaki i pokrojoną botwinkę z buraczkami. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się zupy. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Gdy warzywa w zupie są miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem ziołowym i kwasem z kiszonych buraczków. Na koniec lekko zabielamy śmietaną zupę i kończymy gotowanie. Zupę nalewamy do talerzy i podajemy z rozkrojonym na połówki jajkiem.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz