niedziela, 20 maja 2018

Zimny sernik truskawkowy.



Smaczny deser truskawkowy z owocami truskawek, serka mascarpone, bitej śmietany i galaretek.


Składniki:

truskawki 50 dag
galaretki truskawkowe 2 szt.
galaretka krystaliczna 1 szt.
serek mascarpone 250 g
śmietana 36% 500 ml
cukier puder 1 łyżka
biszkopty do zrobienia spodu

Wykonanie:

Rozpuszczamy 1 opakowanie galaretki truskawkowej w 200 ml wrzącej wody, studzimy. Przygotowujemy pojemnik na deser, ja użyłam miseczki. Wykładamy miseczkę folią spożywczą, wlewamy ostudzoną galaretkę i układamy truskawki czubkiem do dołu jedna obok drugiej. Wstawiamy do lodówki żeby zastygło. W między czasie rozrabiamy we wrzącej wodzie (200 ml) drugą galaretkę, studzimy. Ostudzoną galaretkę wlewamy na zastygnięte truskawki zalane wcześniej galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody galaretkę krystaliczną, studzimy. Ubijamy zimną śmietanę z łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodajemy ostudzoną galaretkę, mieszamy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na zastygnięte galaretki truskawkowe, na wierzch układamy biszkopty. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmujemy miskę z deserem, nakrywamy talerzem i przewracamy do góry dnem. Zdejmujemy miskę i delikatnie ściągamy folię spożywczą. Deser jest gotowy, kroimy i delektujemy się.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz