niedziela, 10 czerwca 2018

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym.



Gołąbki z liści młodej kapusty, faszerowane mielonym mięsem wieprzowym z ryżem, ugotowane w sosie pomidorowym.

Składniki na 22 duże gołąbki:

liście sparzone z młodej kapusty 22 szt.
mięso mielone (wieprzowe) 2 kg
ryż 30 dag
koncentrat pomidorowy 300 ml
sól
pieprz ziołowy
pasta rosołowa 2-3 łyżki
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 8 ziaren

Wykonanie:

Z doprawionego solą i pieprzem mięsa i ugotowanego ryżu przygotowujemy farsz do gołąbków. Z liści sparzonych odcinamy grubszą część liścia, nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Pokrojoną, pozostałą kapustą wykładamy dno brytfanny, posypujemy suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i ziem angielskim. Na tak przygotowane dno brytfanny układamy gołąbki, dodajemy pastę rosołową i zalewamy 4 litrami wody. Gotujemy pod przykryciem 60 minut, do miękkości kapusty. Jeżeli kapusta będzie już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy sos do smaku, gotujemy kilka minut.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz