sobota, 9 czerwca 2018

Ogórki kiszone 48 godzinne.



Ogórki lekko pod kiszone, kiszone 48 godzin. Są to ogórki dla osób lubiących tylko troszkę pod kiszone ogórki, które nie zdążyły wchłonąć dużo soli, tak zwane małosolne.

Składniki:

ogórek gruntowy 2 kg
łodygi kopru z baldachem
czosnek świeży połowa dużej główki
chrzan kawałek 10 cm
sól
woda

Wykonanie:

Ogórki myjemy w zimnej bieżącej wodzie. ucinamy końcówki. Garnek kamienny parzymy w gorącej wodzie. Ogórki moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie. Na dno garnka układamy warstwę kopru, 2-3 ząbki czosnku z łuskami, czosnku nie obieramy, kroimy nawet łodygę. Chrzan obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Dodajemy chrzan na dno garnka, warstwę ogórków i tak układamy warstwy do wyczerpania się ogórków. Zalewamy solanką do zakrycia ogórków. Ilość soli morskiej na 1 litr wody to 1 łyżka stołowa. Tak zalane ogórki w kamiennym garnku przykrywamy talerzem i ustawiamy garnek w temperaturze pokojowej 22-24 stopnie Celsjusza. Po okresie 48 godzin możemy je konsumować. Możemy po 48 godzinach wstawić garnek z ogórkami do lodówki.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz