wtorek, 19 czerwca 2018

Plecionki z parówką do piwa.



Zaplatane parówki w cieście drożdżowym, idealna przekąska do piwa.

Składniki:

ciasto drożdżowe
parówki (pokrojone w 2 cm kawałki)
jajko do posmarowania
sól
czarnuszka do posypania

Przepis na ciasto:

Składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
3 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wykonanie:

Z ciasta wałkujemy placek o grubości kilku milimetrów, wycinamy z niego pasek o szerokości 2,5-3 cm, długości 40 cm. Składamy go tak żeby powstały 2 końcówki po 20 cm. Do każdego warkocza będziemy zaplatać kawałki 2 cm parówek. Parówki zaplatamy w paski ciasta na krzyż, końcówki pasków ściskamy palcami. Zaplecione kawałki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy każdą plecionkę jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz